درباره‌ی ما

ایران‌زمین گهواره‌ی هنرهای پرشماری بوده است که با حیات و آبادانی آن پیوند خورده‌اند. در ذهنیت ایرانیان ابداع و آموزش این هنرها به جمشید، شهریار فرهمند اسطوره‌ای نسبت داده شده؛


بیاموختشان رشتن و تافتن

به تار اندرون پود را بافتن

چو شد بافته شستن و دوختن

گرفتند از او یک‌سر آموختن


طی هزاران سال که ایران و ایرانیان بحران‌های ویرانگری را چون جنگ و غارت و زلزله و خشکسالی از سر گذرانده‌اند، هنرهای ایرانی با همراهی زبان و ادب فارسی از این گرداب‌های هایل می‌گذشتند تا ایده و سرشت حماسه‌یآبادانی را به سلامت به نسل‌های بعد برسانند تا آن‌ها نیز چیزی بر آن بیافزایند. اما این رشته‌های فرهنگی در بحران‌های تاریخی اخیر ایران یک به یک پاره شده‌اند و هنرهای ایرانی در سایه‌ی فراموشی فرو رفته‌اند.

 امروز، ما بنا داریم نامه‌ی جم را از نو بخوانیم و در این زمانه‌ی دشوار راهی بیابیم برای زدودن غبار فراموشی از هنر و فرهنگ‌های هنری ایران و انسان ایرانی امروز را به این گنج فناناپذیر پیوند زنیم. باشد که نسل نو حماسه‌ای دیگر بیافریند.

در جم‌نامه گروهی از استادکاران، هنرمندان و پژوهشگران را گرد هم آوردیم تا برای تداوم معنای فرهنگی ایران و حماسه‌ی آبادانی از طریق آموزش و احیاء هنرهای ایرانی طرحی بیافکنیم. آرمان ما شناخت و نوسازی فرهنگ ‌هنری ایران در تناسب با نیاز امروز است و در این راه برآنیم؛

با ثبت و مستندسازی فرآیند تولید آثار هنری راهی برای ماندگاری و تداوم این هنرها بیابیم،

مبانی نظری و تاریخی آموزش هنر در ایران را از دل منابع مکتوب  و شفاهی استخراج و مدون کنیم،

با اصلاح فرآیند تولید و چرخۀ اقتصادی و آموزشی به حفظ و احیاء هنرهای فراموش شده یا رو به فراموشی یاری رسانیم،

و نسلی از استادکاران حرفه‌ایِ مسلط به تاریخ و نظریۀ هنر و ادب فارسی را پرورش دهیم تا این امانت فرهنگی را به نسل بعد بسپارند.

هم‌چنین می‌کوشیم تا حلقه‌ی واسطی برای انتقال تجارب پهلوان زنان و مردانی را که در این دوران سخت و در تنگناهای اجتماعی و اقتصادی و فرهنگی، به حفظ و احیا هنرهای ایران پرداخته اند، به  نسل بعد باشیم.

About

ما که هستیم و تا کنون چه کردیم؟

پروژه جمنامه در سال ۱۴۰۱ به همراهی و پیشنهاد سهراب پورناظری و گروهی از متخصصین حوزه فرهنگ و هنر ایران از جمله آریاسپ دادبه، ایمان افسریان و هدا اربابی و با مدیریت صحرا امجدیان آغاز به کار کرد.

 

هر فصل از فعالیت‌های جمنامه اهداف مختلفی را به محوریت  شناخت و احیاء هنر و فرهنگ هنر ایران دنبال می‌کند.

در فصل اول مقدمات طرحی در پژوهش هنر ایرانی و آموزش آن با هدف شناخت آنچه از گذشته به ما میراث رسیده بنیان‌گذاشته شد و پاره‌ای از آن به عنوان «مقدمه‌ای بر تاریخ آموزش هنرهای ایرانی» با همکاری نسترن نجاتی و آزاده لطیف‌کار به ثمر نشست. همزمان پژوهش میدانی با هدفِ آموختن از راه‌های رفته در جریان بود و طی آن با گروه‌های مختلفی که در سال‌های اخیر با هدف احیا هنرها به پژوهش و آفرینش پرداخته‌اند به گفتگو نشستیم  و قصه و تجربیات آنها را ثبت کردیم.

در دومین فصل از فعالیت‌های جمنامه بر احیای شیوه‌ی تولید و آموزش اصیل هنر درخشان قلمکار متمرکز شده‌ایم و دو طرح را دنبال می‌کنیم. در طرح نخست از طریق زهرا قراخانی، متخصص و فعال حوزۀ قلمکار، با جزییات اجرایی و آسیب‌های امروز این هنر آشنا شدیم و قلمکار را به عنوان پروژه‌ی اجرایی جمنامه برگزیدیم. بنا داریم ایده‌ی احیای شیوه‌ی تولید اصیل و  اصلاح چرخه‌ی اقتصادی و آموزشی قلمکار را با همکاری نسرین شایگان، به بوته‌ی آزمایش بگذاریم. نسرین شایگان در سال‌های اخیر به طور مستمر به شیوه‌های تولید قلمکار با رنگرزی طبیعی و اصیل پرداخته است. طی این طرح به بازشناسی روند عملی و امکان تدوام هنرهای ایرانی و طرح الگویی برای دیگر هنرهای مرتبط خواهیم پرداخت.

وجود بارقه‌هایی از حیات در پیکر قلمکار و مشغول به کار بودن شماری از استادکاران حرفه‌ای که تا حدودی بر دانش اصیل قلمکارسازی مسلط‌اند، امیدواری ما برای احیاء قلمکار و مهارت‌های وابسته به آن شامل قالب‌تراشی و رنگرزی با رنگ‌های طبیعی را بیشتر کرده‌است.

طرح دوم که  پشتوانه‌ی نظری طرح اول به شمار می‌رود مطالعه‌ای است در مورد حیات قلمکار در بستر فرهنگ هنری ایران. این طرح جزئی از طرح بلند مدتی با نام «شناخت فرهنگ هنری ایران» است که در امتداد مطالعات فاز اول و با هدف ترسیم تصویری جامع از گذشته‌ی هنرهای ایرانی در نسبت با زبان، اندیشه، فرهنگ و تاریخ ایران تعریف شده است.  در این طرح قلمکار را در دل شبکه‌‌ای از ایده‌ها و اندیشه‌هایی که بخش‌های مختلف فنی، زیبایی‌شناسانه و اقتصادی را به یکدیگر متصل می‌سازند مطالعه خواهیم کرد و می‌کوشیم به این پرسش پاسخ دهیم که «چگونه می‌توان از فرهنگ‌هنری ایران در روند احیاء چرخه‌ی آموزش، تولید و مصرف هنرهای ایرانی از جمله قلمکار بهره گرفت؟»

تیم جمنامه

آریاسپ دادبه

ایمان افسریان

سهراب پورناظری

هدا اربابی

گروه مشاوران هنری و فرهنگی:

صحرا امجدیان

علیرضا قائمیان

گروه مدیریت:

نسترن نجاتی

آزاده لطیف‌کار

گروه پژوهش:

 نسرین شایگان

زهرا قراخانی

پدرام زهتابچی

الهه عبدی

پارسا پورابراهیم

مژگان جهان آرا

و …

همراهان و مشاوران تخصصی:

فاطمه موحدنژاد

عرفان ستارالعیوب

شایان شهبازی

تولید محتوای تصویری: